Back to the top

Historia

Varför blev det just en bluegrassfestival i Grenna?

Värdshuset Hjorten blev 1973 till salu och Bergströmarna – bröderna Janne och Pelle samt kusinen Thomas – såg ett gyllene tillfälle. De flyttade från Eskilstuna och förvandlade snart Hjorten till en institution och en samlingsplats för hela Grennabygden.

Bluegrassbandet BMG från Göteborg och välkända Grus i Dojjan gästspelade regelbundet på Hjorten och Bergströmarna tände till hundra procent på bluegrassmusiken. Till att börja med införskaffades mandolin, banjo och munspel. För att få fortsatt inspiration och lärotips bokades endast liknande band på Hjorten under flera år. Efter ivrigt övande bildades så småningom Staffans Stollar.

 

Stollar i början av 80-talet, Från vänster Lasse Bindberg, Pelle Brandt, Ulf Lundebro, Staffan Hermansson, Tomas Bergström och Pelle Bergström.
Stollar i början av 80-talet, Från vänster Lasse Bindberg, Pelle Brandt, Ulf Lundebro, Staffan Hermansson, Tomas Bergström och Pelle Bergström.

Under slutet av sjuttiotalet spelade de flesta svenska bluegrassbanden på Hjorten, bland annat Country Grass från Eskilstuna, med Bosse Gustafsson i spetsen. Han insåg att det runt om i Sverige fanns många grupper som ägnade sig åt att spela bluegrass- och oldtime-musik och startade tidningen Bergsbladet som ett kontaktforum för dem. Tillsammans med Bergströmarna tog han också initiativet till en musikerträff i Grenna. Året var 1978 och den första festivalen var ett faktum.

 

Hot Rize Jim Adkins & Cedar Hill
Hot Rize Jim Adkins & Cedar Hill

Genom åren har Hjorten (som inte längre är värdhus) och festivalen gästats av många amerikanska storheter: Hot Rize, Delia Bell & Bill Grant, Bob Paisley, Joe Val, Tony Trischka, Dan Crary, Del McCoury, Tompkins County Horseflies, Boston City Limits, Roger King, Steep Canyon Rangers, Green Grass Cloggers, Bluegrass Patriots, Whetstone Run med Lynn Morris och Chris Jones för att nämna några.

 

Del McCoury
Del McCoury

 

Frank Wakefield
Frank Wakefield

 

Steep Canyon Rangers
Steep Canyon Rangers

Under de första festivalerna var Lasse Lindberg från String Strike Pickers (Nyköping) konferencier. Den sysslan övertogs i mitten av åttiotalet av Pelle Brandt, som sedan dess har fungerat som festivalens ledargestalt och konferencier

Patty Mitchell & Keith Little (Blue Blazes) The Bluegrass Patriots
1983 spreds bluegrassmusiken till hela svenska folket genom två mycket uppskattade TV-program – Blått Gräs i Gränna – producerade av hängivne oldtimern Bo Lostad.

Det är en stor ära för oss ”yngre” att få driva festivalen vidare.

© 2019 Grenna Bluegrass